FAST 4 Tennis – Ο νέος τρόπος διεξαγωγής αγώνα τέννις Reviewed by Momizat on . Τιείναιτο Fast 4 Tennis To Fast 4 Tennis είναι ένας ταχύτερος τρόπος διεξαγωγής του παραδοσιακού τέννις. Το Fast 4 Tennis ξεκίνησε από την Αυστραλία. Ποιοί είνα Τιείναιτο Fast 4 Tennis To Fast 4 Tennis είναι ένας ταχύτερος τρόπος διεξαγωγής του παραδοσιακού τέννις. Το Fast 4 Tennis ξεκίνησε από την Αυστραλία. Ποιοί είνα Rating: 0
You Are Here: Home » Άρθρα - Συμβουλές » FAST 4 Tennis – Ο νέος τρόπος διεξαγωγής αγώνα τέννις

FAST 4 Tennis – Ο νέος τρόπος διεξαγωγής αγώνα τέννις

Τιείναιτο Fast 4 Tennis

To Fast 4 Tennis είναι ένας ταχύτερος τρόπος διεξαγωγής του παραδοσιακού τέννις. Το Fast 4 Tennis ξεκίνησε από την Αυστραλία.

Ποιοί είναι οι κανονισμοί του παιχνιδιού

To Fast 4 Tennis ενθαρρύνει τον γρήγορο τρόπο εξέλιξης του παιχνιδιού με sets τα οποία κερδίζονται από τον ένα παίκτη στα 4 games, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο που το set κερδίζεται στα 6 ή 7 games. Τα ματς εν γένει δεν κρατούν πάνω από 75′ ακόμα κι αν κριθούν στα 5 set αφού το κάθε set δεν κρατάει περισσότερο από 15′ λεπτά το πολύ. Οι παίκτες δεν επιτρέπεται να κάθονται καθόλου στις αλλαγές παρά μόνο 90″ break στο τέλος κάθε set. Υπάρχουν διάφορες αλλαγές σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο παιχνιδιού και μέτρησης των πόντων και των set

Αλλαγή 1

Το σερβίς που χτυπάει στην κορδέλα του φιλέ αλλά μπαίνει μέσα στο κουτάκι δεν επαναλαμβάνεται αλλά θεωρείται  ως σωστό σερβίς

Αλλαγή 2

Παίζεται με το σύστημα NO AD και μάλιστα υπάρχει power point, όπου ο παίκτης που δέχεται το σερβίς, στη περίπτωση που υπάρχει ισοπαλία  στους πόντους (40-40) επιλέγει αυτός την πλευρά που θα δεχτεί το σερβίς για τον τελευταίο νικηφόρο πόντο.

Αλλαγή 3

Κάθε set τελειώνει στα 4 games. Αν το set φτάσει στα 3 games όλα, παίζεται tie- break των 5 πόντων. Υπάρχει «ξαφνικός θάνατος» (sudden-death) στο 4-4.

Αλλαγή 4

Ο πρώτος παίκτης που θα κερδίσει τρία set (και όχι δύο set όπως συμβαίνει στα περισσότερα τουρνουά, αφού το κάθε set δεν κρατάει περισσότερο από 15′ λεπτά) κερδίζει τον αγώνα.

 

`Οπως ήταν φυσικό ο νεός αυτός τρόπος διεξαγωγής αγώνα τέννις διχάζει, έχοντας υπέρμαχους της ταχύτητας στην ολοκλήρωση ενός αγώνα και πολλούς που αντιδρούν στην αλλαγή του παραδοσιακού τρόπου του αγώνα

Προσωπικά αντιμετωπίζω με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις αλλαγές αυτές αφού θεωρώ ότι με τον τρόπο αυτό χάνεται το «δραματικό» στοιχείο του παιχνιδιού, ειδικά σε περιπτώσεις που οι αντίπαλοι είναι ισοδύναμοι. Επίσης θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού ευνοεί πολύ περισσότερο την τύχη σε βάρος της ικανότητας ενός παίκτη, αφού ένας αγώνας μπορεί να κριθεί σε 1-2 τυχερούς πόντους. `Ενα ακόμη στοιχείο που μου προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση είναι η μη επανάληψη του σερβίς που κτυπά στο φιλέ. Φανταστείτε οι αντίπαλοι να είναι ισόπαλοι 2-2 set, 3-3 games στο 5ο set, 4-4 στους πόντους του tie break και να κριθεί ο αγώνας από ένα τέτοιο σερβίς. Απίθανο; `Οχι και τόσο όσο πιστεύετε.

Θεωρώ ότι αυτό το είδος παιχνιδιού σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα διάφορα clubs που θέλουν να «στριμώξουν» όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες την ίδια ημέρα, για να έχουν πολλούς συμμετέχοντες και παράλληλα να «βοηθήσουν» τους ερασιτέχνες παίκτες με μέτρια ή κακή φυσική κατάσταση. Επίσης βοηθούν στην διεξαγωγή φιλικών αγώνων ή αγώνων προπονητικού χαρακτήρα, όταν υπάρχει πίεση χρόνου Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά, κατά την άποψή μου λειτουργούν σε βάρος της ικανότητας κάποιου, της καλύτερης φυσικής κατάστασης ή της ψυχολογίας του και υπέρ της τύχης, Εγώ προσωπικά θέλω, όταν παίζω έναν αγώνα τέννις να ευχαριστιέμαι την διαδικασία του, όσο κι αν κρατήσει με τις συνεχείς ισοπαλίες και τα πλεονεκτήματα, και όχι να αγωνίζομαι με κύριο σκοπό να τελειώσει το ματς με συνοπτικές διαδικασίες.

Για να μην προτρέχω όμως και αφού τέτοιου είδους τουρνουά αρχίζουν σιγά-σιγά να εμφανίζονται και στην Ελλάδα, όταν θα συμμετάσχω σε κάποιο τουρνουά θα έχω καλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη άποψη και θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου, θετικές ή αρνητικές.

Νότης Σωτηρόπουλος

Leave a Comment

© 2014 Τέννις Ζωγράφου

Scroll to top